LAU logo

Uddannelsespolitik

Ved Uddannelsesordfører Loui Ebbesen Femhøj
“Uddannelse er selve kernen og forudsætningen for det liberale demokrati. At være et frit menneske, der kan være noget for andre, er at være et dannet menneske, som er styrket i mødet med omverdenen og fremtiden. I Danmark er vi veluddannede takket være, at vi har et af de bedste uddannelsessystemer i verden. Det medfører, at viden er vores nations vigtigste råstof, den kilde må vi ikke svigte. Derfor må det vigtige ikke være, om en uddannelse er kort eller lang, men hvorvidt den stiller os bedre i livet og åbner verdenen for os. I Liberal Alliances Ungdom arbejder vi for et uddannelsessystem, hvor frihed, ansvar og kvalitet er i højsædet. Et system man tør betro den opgave, det er at forme fremtidens fællesnævner: de unge. Hvor ingen står tilbage på perronen, fordi vi begrænser adgangen til og muligheden for at drive frie skoler. Et system, hvor alle har et reelt frit valg, tager ansvar for deres egen uddannelse, og hvor vi som samfund investerer i en bedre fremtid.”

Jakob Nissen

Økonomi- og Erhvervsordfører
+45 71 75 66 99

Liberal Alliances Ungdom ønsker at:

  • Sætte folkeskolen fri
  • Styrke erhvervsuddannelserne 
  • Sikre et bogligt og akademisk gymnasium 
  • Privatisere universiteterne 
  •  Sætte folkeskolen fri 
  • Omlægge SU-systemet
Den danske folkeskole skal være en skole for folket. Den skal forberede vores unge medborgere på senere uddannelse og deres videre færd i det danske såvel som det globale samfund. Folkeskolen skal være alment dannende og opfordre til søgen efter mening. Det skal den, fordi vores folkeskole er demokratisk indrettet og bygger på det naturlige engagement.

Folkeskolen bliver i dag i for høj grad styret fra centralt hold af kolde hænder. Det har medført tusindvis af bindende læringsmål, standardiserede læreplaner og en generel detailstyring. Det suger fagligheden, nytænkningen og i sidste ende den gode undervisning ud af klasselokalet. Undervisningen skal i højere grad defineres af de mennesker, der på første række mærker konsekvenserne af den: lærerne, forældrene og eleverne. En højere grad af frihed i den danske folkeskole, som vi ser hos de danske fri- og privatskoler, vil skabe et dynamisk klasseværelse og en unik tilgang til uddannelse. Det skaber mulighed for differentierede undervisningsmetoder, der imødekommer de individuelle behov og talenter.

Mens folkeskolerne ofte er bundet af standardiserede læreplaner, så giver de frie skoler lærerne og eleverne friheden til at udforske alternative undervisningsmetoder og eksperimentere med nye tilgange til læring. Friheden giver plads til, at kreativitet og nysgerrighed kan trives og blomstre. Elever på frie skoler lærer ikke kun at følge instruktioner, men også at stille spørgsmål, udforske ideer og tænke udenfor boksen. I Liberal Alliances Ungdom ønsker vi at reformere folkeskolen, så den igen vender tilbage til kernen. Ingen unge skal dimittere fra 9. klasse uden at have bestået basale fag som dansk og matematik. Ingen unge skal efterlades på perronen, bare fordi skolen er blevet et lyntog, der ikke rummer forskellighederne i indlæring.

Vi tror ikke på at afvikle den frie skole, men på at udvikle og udvide adgangen til dem. Derfor vil vi ligestille koblingsprocenten for fri- og privatskoler med folkeskolen, så pengene følger barnet og fokus i første omgang er på individet og ikke systemet. Samtidigt vil vi ændre ressourcetildelingen for at undgå et system, som vi har i dag, hvor de mindst produktive folkeskoler ikke får nogle alvorlige økonomiske konsekvenser. Den model skal ligeledes i langt højere grad minde om modellen, der gælder for fri- og privatskoler. Her modtager skolerne en fastsat takst per elev, og modellen er ligeledes fastsat ved lov, hvilket vil gøre det tæt på umuligt at få gennemført særlige ekstrabevillinger til skoler med lav produktivitet og elevflugt, men vil derimod sikre en fornuftig og markedsorienteret tilgang. Af samme argument vil vi afskaffe de kommunale skoledistrikter, så forældre og elever reelt har et frit valg af uddannelsesinstitutioner og ikke er geografisk bundet af deres bopæl.

Fremtidens danske arbejdsmarked kommer til at mangle faglærte. På trods af dette faktum stiger optaget på de gymnasiale uddannelser stødt, mens optaget på erhvervsuddannelserne falder tilsvarende. I Liberal Alliances Ungdom tror vi på retten og friheden til at vælge sin egen uddannelse og vil af samme årsag ikke diktere, hvilken uddannelse det enkelte individ

bør tage, men med tiden er uddannelsessystemet blevet fragmenteret af en motorvej uden afkørsler, hvor alle ender det samme sted. Det skal vi ændre på, for det er et svigt af de unge. Det danske uddannelsessystem skal udfolde sit væld af muligheder for de unge, så de kan tage et oplyst tilvalg og ikke et uvidende fravalg. Erhvervsuddannelserne er generelt dårligt præsenteret for de unge i folkeskolen, det ønsker vi at ændre.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU-vejledning) var en ordning, man indførte for at opfylde netop behovet for oplysning om uddannelsesvalget. Desværre er opgaven med tiden blevet forsømt, og vi ser ind i konsekvenserne nu. Processen med at sikre mere respekt og interesse, samt et markant større optag på erhvervsskolerne, skal ske i folkeskolen. Her skal de praktiske fag stå stærkere, og UU-vejledningen skal forbedres markant i form af massive investeringer.

En af de mange ting i Folkeskolereformen fra 2013, der ikke er blevet implementeret i en acceptabel grad, er “Den åbne skole”. Hele humlen med den åbne skole var at inddrage virksomheder og det lokale forenings- og erhvervsliv i undervisningen. Det er en praktisk tilgang til undervisningen, der viser helt konkrete facetter af livet på det danske arbejdsmarked. “Den åbne skole” bør implementeres i langt højere grad, end det har været tilfældet siden 2013. Konkret kunne det implementeres ved, at man kommunalt samler kontakter på folk fra erhvervslivet med varierende baggrunde, som kan præsentere deres fag og fremlægge konkrete ting, der kunne have relevans i et af folkeskolens fag. Det er vigtigt for os i Liberal Alliances Ungdom at skabe respekt og opmærksomhed om alle uddannelser, så vi også i fremtiden har SOSU-assistenter, som hjælper vores bedsteforældre på plejehjemmet, mekanikere, som reparerer bilen, når den går i stykker, og de dygtige hænder til at bygge vindmøllerne til den grønne omstilling.
Det danske gymnasium er en del af den motorvej, der har fragmenteret uddannelsessystemet. Alt for mange vælger ikke gymnasiet til, men vælger de resterende muligheder fra. En femtedel af en dimitteret gymnasieårgang er 5 år senere enten ufaglærte eller i gang med en erhvervsuddannelse, som ikke kræver en gymnasial uddannelse. Det bidrager til et skift i fagligheden, der bevæger sig væk fra den tiltænkte boglige og akademiske tilgang til noget, der mest af alt minder om en forlængelse af folkeskolen.

I Liberal Alliances Ungdom vil vi styrke den boglige og akademiske faglighed i gymnasiet, som er tiltænkt. Vi vil hjælpe med at dirigere unge i den rigtige retning for at sikre, at de vælger den vej, hvor de har størst chance for at opnå succes. Konkret vil vi revurdere taxametersystemet og skærpe karakterkravet til de gymnasiale ungdomsuddannelser. Taxametersystemet giver i dag skolerne et betydeligt økonomisk incitament til at sænke barren for elever, der ikke opfylder karakterkravet eller er decideret umotiverede. Derfor skal vi begrænse dispensationsmulighederne og ændre taxametersystemet. Det kan konkret gøres ved at tilskuddet bliver mindre afhængigt af antallet af elever og i stedet gøres afhængigt af skolens løfteevne i forhold til elevernes faglighed.

Derudover bør det anerkendes, at den mest effektive måde at mindske optaget på er ved at sætte barren højere. Vi vil skærpe karakterkravet for at insistere på fagligheden og tage højde for mistrivslen, det skaber at sidde bagerst i klassen.

Vi vil i Liberal Alliances Ungdom kæmpe for et uddannelsessystem, der ikke bare har værdighed i sig selv, men hvor elever og studerende også har værdighed. Det starter og slutter med, at man vælger den rigtige vej for sig selv og ikke suser med på motorvejen ligesom alle de andre.
Universiteterne har i Danmark en vigtig demokratisk rolle. Som institution er de afgørende for at lave videnskab og stille de vigtige og relevante spørgsmål.
I Liberal Alliances Ungdom vil vi lade universiteterne bestemme mere selv, som private aktører der agerer på et frit marked. De skal bestemme over både deres geografiske placering, størrelsen på deres optag og kravene for at komme ind. I dag er det nemlig Uddannelses- og Forskningsministeriet, der fastsætter kravene for en given uddannelse efter indstilling fra uddannelsesinstitutionerne. Vi tror og stoler tilstrækkeligt på, at uddannelsesinstitutionerne selv kan fastsætte hvilke kompetencer, der skal være afgørende for at blive optaget på en uddannelse og dermed sikre, at uddannelserne tilpasses den virkelighed, som studerende møder efter endt uddannelse.

Tilsvarende friheden til privat og uafhængigt at drive et universitet, er ytringsfriheden central inden for universitetets mure. Den bedste og mest korrekte forskning kommer af frie rammer. Ligeledes er det sådan, at det frie universitet udelukkende eksisterer i det liberale demokrati, og det liberale demokrati udelukkende eksisterer, hvor der er frie universiteter. For at understøtte det frie universitet, udarbejdede Geoffrey R. Stone i 2014 et kodeks, der skulle sikre ytrings-, forsknings- og åndsfrihed på universiteter. Kodekset blev vedtaget på University of Chicago og kendes derfra som Chicago Principperne. Siden 2014 har over 80 andre amerikanske universiteter tilsluttet sig principperne, mens endnu flere har udarbejdet egne udgaver af dem.

I Liberal Alliances Ungdom mener vi, at principperne, som blev udarbejdet i 2014, bør indskrives i Universitetsloven. Vi tror på, at uenighed løses med debat og dialog, ikke censur og kontrol. Det er en forsikring mod, at vi som land stagnerer i videns udvikling og i fremtiden fortsat kan bryste os af, at viden er vores nations vigtigste råstof.
I Liberal Alliances Ungdom vil vi afskaffe Statens Uddannelsesstøtte, som den er i dens nuværende form og omlægge den til en lånebaseret model, hvoraf pengene, der spares, skal benyttes på at lette skattebyrden, så det bliver nemmere at forsørge sig selv. Vi ønsker at den enkelte studerende i Danmark skal tage ansvar for egen uddannelse. Uddannelse er ikke en gave, men en investering i ens egen fremtid. Studerende er i dagens Danmark ikke en svag samfundsgruppe, tværtimod er de stærke og ansvarlige individer. Derfor skal vi betro dem ansvaret for at forsørge sig selv og vise, at vi har tillid til dem.

SU´en i Danmark er ikke solidarisk. Det er den ikke, fordi i dag primært fordeles til de mennesker med lange videregående uddannelser, som i løbet af livet har den højeste indkomst. Det er en af de få ydelser i Danmark, som skaber en negativ social omfordeling. Derfor bør vi tilskynde til, at studerende finansierer sig med SU-lån, som de herefter kan afdrage gennem deres højere lønninger. Det er både moralsk korrekt og økonomisk fornuftigt. I Liberal Alliances Ungdom tror vi på de unge. Vi har tillid til, at de kan tage ansvarlige beslutninger for deres liv, forvalte deres hårdt tjente penge og administrere både studie og job. Derfor vil vi afskaffe SU´en og vise dem den tillid, de fortjener.


Meld dig ind i dag

Bliv en del af Danmarks liberale ungdom, hvor vi kæmper for et mere liberalt og frit Danmark. Et medlemskab af Liberal Alliances Ungdom koster kun 100 kr./året og giver dig bl.a. mulighed for:

  • Deltag i landsdækkende uddannelsesweekender
  • Bliv en del af vores liberale uddannelsesklub
  • Deltag i relevante seminarer, som tager udgangspunkt i liberale løsninger på relevante politiske problemstillinger
Bliv medlem
usermagnifiercrosschevron-down