LAU logo
12. april 2023
Info

Fortjener vi vores sikkerhed? Debatindlæg af LAUs Forsvars- og Udenrigsordfører.

Af Christian Wagner Kaspersen
Læs artiklen på avisen danmark

I Danmark er vi kendt for at værdsætte sikkerhed. Vi har et velfærdssystem, der sikrer, at vi alle kan sove trygt om natten, uden bekymringer om, hvordan vores familie vil klare sig, hvis vi mister vores job, eller hvis vi bliver alvorligt syge.

Når det kommer til vores forsvarspolitik, har vi også et sikkerhedsnet. Siden 1949 har vi været medlem af forsvarsalliancen Nato, hvilket betyder, at vi som en lille nation kan være sikre på, at ingen vil forsøge at udnytte vores sårbare situation.

Men Danmark kan ikke bare være en bistandsklient på verdensplan. Vi skal vise vores allierede, at vi forstår alvoren i vores Nato-medlemskab. Kritikken af vores forsvarsbudget er ofte blevet fremhævet. Vores sikkerhed blev for alvor sat på prøve, da Donald Trump i sin præsidentperiode gav sin ubehøvlede kritik af mange Nato-landes bidrag til alliancen, herunder Danmark. Vi måtte erkende, at Trump ikke ville love, at USA ville træde til, hvis vi ikke overholdt de krav, vi var blevet enige om i fællesskab.

Natos egen administration har også kritiseret Danmarks forsvarsbudget. Det er blevet nævnt, at den daværende plan om at bruge 2 procent af BNP i 2033 var alt for langsom. Med den nye SVM-regering er denne oprustning dog blevet fremskyndet til 2030. Det er positivt, at vi lytter til kritikken og vil overholde aftalen fra 2006, men det er nu i 2023, at vi ser en aggressiv Rusland knytte bånd med Kina, og hvor kampen om vestens fremtid skal udkæmpes. Vi skal naturligvis ikke søge at komme i krig, men vi skal vise omverden, at Nato-alliancen er stærk.

Danmark kan ikke bare være en bistandsklient på verdensplan. Vi skal vise vores allierede, at vi forstår alvoren i vores Nato-medlemskab.

 

At en angiveligt ambitiøs regering kun kan fremskynde oprustningen til 2030, er et tegn på, at kritikken af vores forsvarsbudget ikke er særlig stor indefra. Vi har i Danmark ikke viljen til at sikre vores sikkerhed. Derfor stiller jeg et spørgsmål, som jeg gerne vil have alle til at overveje: Fortjener vi virkelig vores sikkerhed?

Jeg mener ikke, at vi fortjener den. Vi har en forsikring, som vi stoler på, men alligevel nægter vi at betale. Denne logik er absurd, og det er bekymrende for vores internationale status. Det handler ikke om de 2 procent af BNP på forsvarsbudgettet i sig selv. Nato kan godt acceptere 1,9 procent eller 2,1 procent, hvis det er nødvendigt. Det handler om, at vi skal overholde vores aftaler, og det har vores repræsentanter i Folketinget ikke viljen til. Dette er ikke blot pinligt, det er skandaløst. Hvis vi ikke kan opfylde vores forpligtelser, så tvivler jeg på, om vi kan håndtere andre kriser, hvor politisk vilje og handlekraft er afgørende.

I stedet for at fortsætte med at udskyde vores ansvar for at opfylde vores Nato-forpligtelser, bør vi tage et aktivt ansvar for vores egen sikkerhed og vise vores allierede, at vi er klar til at gøre vores del for at beskytte vores fælles interesser. Dette kræver politisk vilje og en beslutsomhed om at gøre det rigtige, selvom det måske er vanskeligt. Lad os tage ansvar for vores sikkerhed og vise verden, at vi fortjener den.

Relaterede nyheder

10. juni 2024
Kasper Lindholm

LAUs sundhedsudspil

27. marts 2021
Liberal Alliances Ungdom

ANSØG LANDSDÆKKENDE UDVALG

25. oktober 2020
Liberal Alliances Ungdom

Studentermedhjælper søges til regnskab og administration

25. april 2020
Liberal Alliances Ungdom

Bøgevalg - Episode 1

usermagnifiercrosschevron-down