LAU logo

Sex og ligestilling

Ved Kultur- og Ligestillingsordfører Katrine Hviid
“Et grundprincip i liberalismen er, at alle individer har lov til at leve som de ønsker, så længe de ikke skader andre. Derfor er det heller ikke op til staten at diktere, hvordan – og med hvem – man ønsker at leve. Vi ønsker et samfund, som hylder forskellighed og ikke diskriminerer individer på baggrund af forskellige identitetsmarkører såsom etnicitet, køn, religion og seksualitet.

Vi tror på, at alle individer er født frie, lige og selvejende. På den baggrund må ingen individer i samfundet blive offer for hverken positiv eller negativ diskrimination. Vi tror på borger- og menneskerettigheder og ikke særrettigheder til forskellige minoriteter.”

Jakob Nissen

Økonomi- og Erhvervsordfører
jakobnissen@laungdom.dk
+45 71 75 66 99
"Strength lies in differences, not in similarities"
Stephen R. Covey

Liberal Alliances Ungdom ønsker at:

  • Arbejde hen mod en liberal ligestillingspolitik, der tager udgangspunkt i, at alle er lige for loven
  • Rugemødre ikke skal strafforfølges
  • Barsel ikke skal øremærkes
  • Sexarbejde sidestilles med ethvert andet erhverv
Den liberale ligestillingskamp tager udgangspunkt i individet. Dennes negative rettigheder må i kampen for ligestilling aldrig ofres til fordel for en gruppes kollektive rettigheder. Derfor støtter vi i Liberal Alliances Ungdom ikke op om positiv særbehandling af enkelte grupper ved eksempelvis kønskvoter i parlamenter, bestyrelser og lignende.

Idéen om kollektive rettigheder og positiv særbehandling til bl.a. minoriteter bryder med det grundlæggende liberale lighedsprincip, der udspringer af en individualistisk tankegang. Vi kæmper for lige rettigheder og lige muligheder, men ikke for den positive særbehandling til minoriteter, som er en del af venstrefløjens kollektivistiske tankegang. For vi er først og fremmest mennesker – og dernæst kvinder, mænd, muslimer, kristne, homoseksuelle, heteroseksuelle.

Liberal Alliances Ungdom anerkender dog, at der er nogle ligestillingsudfordringer, der kræver en kulturel forandring, som f.eks. at mange har en tendens til at ansætte folk, der i høj grad ligner dem selv. Dette sker, selvom undersøgelser viser, at diversitet i bestyrelser fremmer arbejdsglæde, kreativitet og økonomisk vækst.

Disse ligestillingsudfordringer skal dog ikke løses gennem statslige tiltag som bl.a. kønskvoter i bestyrelser eller øremærket barsel. I stedet må vi prioritere en løsning, der i høj grad inddrager civilsamfundet og virksomhederne, så vi naturligt kan opnå ligestilling og markant mere frihed for den enkelte.
Ethvert menneske er selv ejer over, hvad de ønsker at gøre med deres krop, herunder også om de ønsker at gennemføre en graviditet. Derfor ønsker vi i Liberal Alliances Ungdom at tillade rugemødre. Benytter man sig af en rugemor i et land hvor det er tilladt, modsat Danmark, er der ingen garanti for at barnet på lovlig vis kan indføres til Danmark. Den nuværende lovgivning spænder således ben for par der ikke selv er i stand til at gennemføre en almindelig graviditet.

Vi mener, at det skal være lovligt at være rugemor og at rugemødre skal have ret til at kræve betaling, hvis de ønsker det. Forbuddet mod rugemødre er nemlig udtryk for en moraliserende tankegang, der umyndiggør de kvinder, som frivilligt ønsker at tjene penge på at hjælpe barnløse forældre.
I Liberal Alliances Ungdom stiller vi os kritiske over for den politiske indblanding på barselsområdet, da der ingen øremærkning bør være. Dette er undtagen de for moderen henholdsvis fire ugers graviditetsorlov før fødsel, samt to ugers barselsorlov herefter, der fortsat bør være øremærket.
I Liberal Alliances Ungdom mener vi ikke, at staten skal kunne bestemme hvem, og hvor mange, myndige mennesker må gifte sig med. Det er dybt moraliserende, at man med udgangspunkt i kanonisk ret har fastsat hvor mange og med hvem, man må gifte sig med. Ægteskabet skal være en frivillig kontrakt mellem myndige mennesker, og staten skal derfor heller ikke diskriminere på baggrund af civilstatus. Af den grund skal ægteskabskontrakter og lignende heller ikke registreres af staten.
Danmark bør ikke administrativt bestemme køn på CPR-numre, da det er en bagatel, og ingen umiddelbar praktisk virkning har.

Meld dig ind i dag

Bliv en del af Danmarks liberale ungdom, hvor vi kæmper for et mere liberalt og frit Danmark. Et medlemskab af Liberal Alliances Ungdom koster kun 100 kr./året og giver dig bl.a. mulighed for:

  • Deltag i landsdækkende uddannelsesweekender
  • Bliv en del af vores liberale uddannelsesklub
  • Deltag i relevante seminarer, som tager udgangspunkt i liberale løsninger på relevante politiske problemstillinger
Bliv medlem
usermagnifiercrosschevron-down