LAU logo

Trafik og infrastruktur

Ved Demokrati- og Ideologiordfører Jonas Søndergaard Juhl

“Infrastrukturen er vigtig, da en god og fleksibel infrastruktur vil være med til at understøtte og skabe vækst i Danmark. For at sikre at infrastrukturen altid følger med tiden og bliver opdateret, vil vi i Liberal Alliances Ungdom liberalisere infrastrukturen bl.a. gennem øget privatisering. Vi vil derudover styrke borgernes mulighed for at få kørekort og købe bil ved at fjerne unødvendige regler og afgifter, da vi grundlæggende ikke tror på idéen om, at kollektiv transport kan erstatte privatbilisme.”

Jakob Nissen

Økonomi- og Erhvervsordfører
jakobnissen@laungdom.dk
+45 71 75 66 99
"Roads? Where we're going, we don't need roads"
Dr. Emmett Brown, Back To The Future (1985)

Liberal Alliances Ungdom ønsker at:

  • Privatisere den kollektive transport
  • Privatisere motorvejene
  • Afskaffe begrænsninger på transportvirksomhed
  • Fjerne registreringsafgiften
  • Afkriminalisere offerløse trafikforseelser
  • Lovliggøre kørekort til 16-årige
  • Afskaffe begrænsningerne på motorcykelkørekort
Kollektiv trafik kan på nogle områder være effektivt og være til gavn for borgere, men vi mener ikke, at det er statens opgave at drive transportvirksomhed. Det er heller ikke statens opgave at støtte via tilskud og andet.

Offentlige virksomheder som DSB bør privatiseres, da de statslige transportvirksomheder er konkurrenceforvridende. Staten må på ingen måde have ejerskab eller eje aktieposter i virksomheder med ikke-kritisk infrastruktur. Kun ved kritisk infrastruktur som vores el-, gas- og banenet, kan der være sikkerhedsmæssige eller økonomiske argumenter for, at staten ejer eller driver det.
I Liberal Alliances Ungdom mener vi ikke, at der skal være begrænsninger på virksomheder, der bedriver transport inden for person eller gods. I stedet mener vi, at virksomhederne bør konkurrere frit på markedet, da det giver både virksomhederne og borgerne flere muligheder. Eksempelvis med sagen om Uber blev det tydeligt, hvordan begrænsningerne blev for store til, at transportvirksomheden kunne fortsætte i Danmark, hvilket i høj grad går ud over forbrugerne.
Registreringsafgiften skal afskaffes, da det er en uretfærdig særafgift. Den høje afgift gør det sværere for helt almindelige mennesker at få råd til en bil, selvom den for mange er en nødvendighed. Med en afskaffelse af registreringsafgiften vil flere borgere få råd til at købe en bil, hvilket samtidig gør, at flere også vil få råd til at investere i mere sikre og miljøvenlige biler.
Offerløse trafikforseelser skal afkriminaliseres. Det skal ikke være kriminelt at udsætte sig selv for fare f.eks., hvorvidt man vælger at tage en scooterhjelm på eller ej. Det er samtidig ikke statens opgave at bruge ressourcer på at jagte disse mennesker, hvor deres forseelser kun kan få konsekvenser for dem selv.
Det nuværende alderskrav på 17 år for at begynde på kørekort til bil skal sænkes til 16 år. Dog med det krav at den nye bilist fra alderen 16-18 år er i følgeskab med en ældre og mere erfaren bilist. Dette er med til at give den unge bilist mere erfaring og en del mere forberedelse, inden personen skal stå på egne ben i trafikken.

Vi mener også, at man skal have mulighed for selv at kunne gå op til teori- samt køreprøve: Man kan selv have studeret teori hjemmefra og skal derfor ikke tvinges til at betale en kørelærer for teoriundervisning for at kunne aflægge en teoriprøve. Ligeså kan man på private veje også selv lære at køre bil, og der skal derfor også være mulighed for at gå op til en køreprøve udenom en kørelærer.
I dag er motorcykelkørekort inddelt i tre kategorier efter motoreffekt og alder. Der bør ligesom ved bilkørekort ikke være begrænsninger for størrelse af motorcykel, når først man har taget kørekort.

Meld dig ind i dag

Bliv en del af Danmarks liberale ungdom, hvor vi kæmper for et mere liberalt og frit Danmark. Et medlemskab af Liberal Alliances Ungdom koster kun 100 kr./året og giver dig bl.a. mulighed for:

  • Deltag i landsdækkende uddannelsesweekender
  • Bliv en del af vores liberale uddannelsesklub
  • Deltag i relevante seminarer, som tager udgangspunkt i liberale løsninger på relevante politiske problemstillinger
Bliv medlem
usermagnifiercrosschevron-down