LAU logo
Bliv medlem

Om LAU

Skal du lave en præsentation om LAU eller LA? Skal du svare på spørgsmål om os? Eller er du bare nysgerrig? Nedenfor har vi gjort det lidt nemmere for dig, uanset om du skal lave store præsentationer eller bare er lidt smånysgerrig

Liberalismen handler grundlæggende om frihed. Den handler om at kunne gøre, hvad man vil, så længe man ikke skader andre. Man hører ofte, at liberalismen handler om, at enhver er sin egen lykkes smed, og derfor, at vi ikke skal hjælpe nogen, og at alting er ens egen skyld og ens eget ansvar. Men det er ikke liberalisme.

Liberalismen tror på frihed, fordi frihed gør, at folk kan gøre de ting, der gør dem lykkelige og giver meningsfulde liv. Den tror også på, at man skal sikre friheden for alle ved at kæmpe for rettigheder til alle, fordi liberalismen ikke ser mennesker som værende deres køn, etnicitet eller seksualitet, men som individer, der har lige rettigheder uanset hvordan man ser ud og hvem man elsker.

Liberalismen tror også på, at man skal hjælpe dem, der har brug for det. Liberalismen dømmer ikke ting som forbudt, men også i liberalismen er nogen ting bedre end andre. Det er godt at gøre sig umage, det er godt at hjælpe andre, det er godt at være en god samfundsborger. Det er vigtigt at gøre sit bedste, men det er også vigtigt, at samfundet bliver indrettet, så alle kan gøre de bedste, men når folk snubler på et bump på vejen, hjælper vi dem op, og når folk bliver efterladt på perronen fra barnsben, hjælper vi dem med på toget.

Liberalismen handler altså om frihed, fordi den grundlæggende tror på mennesker. Den mener, at mennesker grundlæggende er gode, opfører sig godt overfor sig selv og andre, og at det enkelte menneske bedre kan træffe valg og beslutninger end staten kan. Derfor handler liberalismen om mere frihed, mere ansvar, mere tillid, mere tolerance, mindre kontrol, færre forbud og fremfor alt end tro på os selv og hinanden.
Politisk betyder det, at vi grundlæggende vil have mere frihed til borgerne, markedet og civilsamfundet. Tidligere brugte man fire målområder, der selvom de slet ikke er fyldestgørende for den fulde politik, er rammende i en dansk kontekst:

- Mere frihed
- Lavere skat
- Mere vækst
- Mindre bureaukrati

Det betyder grundlæggende, at liberale er modstandere af forbud, at de synes, skatten skal være så lav som muligt - så længe man kan betale for de ting, samfundet og demokratiet er enige om er vigtigt, og de svageste bliver taget hånd om, det betyder, at markedet skal bestemme mere og politikerne skal bestemme mindre.

Derfor vurderer vi politikforslag ud fra, om de skaber mere frihed. Næsten alle forslag, der skaber mere frihed, og samtidigt kommer med ansvar, er liberalt. Forslag, der sænker skatten, og lader borgerne beholde flere af deres egne penge, er liberalt. Forslag, der fjerner forbud, forhindringer, reguleringer og bureaukrati er grundlæggende gode, da de lader mennesker og markeder tænke selv og løse problemer.
I LAU tror vi på et velfærdssamfund. Vi tror på, at man skal løse problemer tæt på mennesker, ikke fra centralt hold. Vi tror på et mindre bureaukratisk og mere lokalt samfund, hvor skoler, kommuner, plejehjem og mange flere kan bestemme mere selv, og indrette sig efter eleverne, borgerne, de ældre og alle dem derimellem.

Vi tror også på en stat, der bruger færre kræfter på middelklassen, og flere kræfter på dem, der virkelig har det svært. Vi synes, misbrugere, hjemløse, psykisk syge, børn fra familier med meget lave indkomster, familier med dårlige sociale vilkår og andre af dem, der har brug for en hjælpende hånd, bliver overset til fordel for rige ældre og tilfredse familier i den øvre middelklasse, der både kan og bør selv.

Vi tror på en mere målrettet og mindre kompleks velfærdsstat, der bruger mere tid på at hjælpe dem, der ikke kan, og mindre tid på at hjælpe dem, der godt kan selv. Det er mere solidarisk, mindre bureaukratisk og i kombination med mere frihed til institutioner skaber det et bedre samfund med plads til den enkelte og hjælp til de svageste.
Hvis du er blevet bedt om at præsentere om Liberal Alliance, er det vigtigste at fremhæve to ting - frihed og ansvar. Det er de to ting, der er vigtigst for liberalismen, og det er to sider af samme mønt. Du kan dele din præsentation op i to dele - budskaber og mærkesager. Budskaberne kan være frihed, ansvar og du kan godt, og mærkesagerne kan være fire mærkesager som det står under ”Hvad betyder det så politisk?”.

Her kan du tage udgangspunkt i vores tre mærkesager, som du finder her på siden, og forklare, hvordan budskaberne og mærkesagerne - som det er skrevet i spørgsmålene ovenover - hænger sammen og skaber et stærkt, liberalt samfund.
Hvis I bliver bedt om at debattere, skal I først og fremmest være glade. Debat er en skøn disciplin, som er særligt sjov at være god til. Liberalismen er særligt god i en debat, fordi den tror på mennesker - det er den eneste ideologi, der har et decideret positivt menneskesyn. Derfor er det vigtige altid at se positivt på samfundet, og få forklaret, hver gang, der er noget, borgere, markedet eller samfundet selv kan løse. I en debat i klassen - uanset om det er klassens tid, skolevalg eller samfundsfag - er det værd at tale unge mennesker op, for unge mennesker klarer sig bedre end nogensinde før!

Så vær positiv, tro på mennesker, særligt de unge, tro på frihed, fortæl, at vi godt kan tage ansvar og fremfor alt: Hav det sjovt!
På den store knap i hjørnet!
Inde på ”Vores mærkesager” og ”Vores holdninger” har vi skrevet vores holdninger til alle mærkesagerne. Her skulle der også gerne være nogle formuleringer, du kan bruge, ligesom du også må stjæle med arme og ben fra vores tekster på forsiden og alle undersiderne. Alt, der står herinde, er du mere end velkommen til at bruge!
crossmenuchevron-down